lørdag 15. september 2012

Tilgjengelighet stopper Norge.

i dag leste jeg artikkel i dagens gd. lokalavisa her. om at enveis kjøring og sykkelvei gjorde at handlemønsteret forandret seg over natta fra å være god handel til å ikke være handel i det hele tatt når den kom for de butikker som har tilhold der. For da endret myndighetene kjøremønsteret til bilførene radikalt i Lillehammer. Og dermed fikk jeg denne ideen om å blogge om det å tilrettelege for syklister å andre som har en funsjonshemming å trenger tilretteleggin på veier å gangfelt pluss fortauskanter. Jeg vil ikke ta for meg denne artikkelen helt, men jeg har erfaring med at hvis man tilrettelegger bra for de det gjelder så blir det enten bra eller dårlig. Men av å til leser jeg sånne artikler der alt stopper nesten opp fordi man tilrettelegger steder å uteområder slik at alle kan komme seg frem, enten det er  syklister, gående eller funksjonshemmede som trenger spesiell tilbasninger av uteområder osv. Så jeg lurer på hvis man tilrettelegger slik, så har jeg i den oppfatning at Norge som er verdens rikeste land stopper opp helt bare på grunn at man må tilrettelegge slik at alle har best utnytte av disse stedene. Enten på jobb, hjemme og i offenltilige steder er det nå krav om tilpasninger og syklistene krever mere sykkelveier over hele landet. Men Norge henger langt etter våre naboland når det gjelder slik tillrettelegging.

Jeg var i en by i Sverige som heter Karlstad for noen år siden, der har de tilrettelagt uteområdene slik at det er lett for syklister som har egne sykkelveier å sykle på. Men jeg la å merke til at de hadde satt opp noen ledelinjer som synshemmede bruker for å navigere seg fram  ved å føre stokken langs denne ledelinjen slik at man kan finne fotgjengerfelt som å var merket slik at her er det et fotjengerfelt du er på. Ved hjelp av disse ledelinjene kan man lett finne inganger til offentlige bygninger å hvis de har lagt ledelinje inne i bygningen kam man fort finne  Informasjonsteder osv. Trappemarkering har de å gjort også.

Her i lille Norge er vi en sinke når det gjelder tilrettelegging. Men det kommer seg. Men man ser eksempler som den i artikkelen som nevnt litt eller at jeg leser lignende artikler. 

Det å tilrettelegge er bra for her jeg bor er det lite tilrettelegging med sykkelveier ledelinjer for synshemmede, og tilpasninger for rullestol å folk som bruker barnevogner når man går tur med ungen sin. Mange tror at det å tilrettelegge er for dyrt, men nei det er ikke dyrt når man vet at for eksempel ulykkestattestikken går ned. Som nevnt er kommunen som jeg bor i, har liten peiling på det å tilrettelegge sine bygninger. Jeg prøver å prøver å få jobben min til å tilrettelegge de avdelingene jeg er på, men de var usikre. Jeg trenger lys, men de mener at litt lys for være nok, eller så får du bruke sollys som en erstatning. Men jeg er lysømfinlig i øynene mine, å sollys er lite gunstig som arbeidslys for en som er sterk svaksynt å trenger mye arbeidslys for å ikke anstrenge se alt for mye. Men jeg har fått de på gli, for de har kjøpt inn teip med gul å svart farge som de å jeg skal gå rundt å legge i trapper å ting som jeg ikke ser så godt. Men jeg er usikker om det kommer til å klare å få det til at det er de selv som må ta noen kurs om det å tilpasse stedene sine for sine brukere som trenger spesiell tilpasning, for det er ikke jeg som skal gjøre den jobben for det er hvisse regler som er satt opp for universell utforming som det kalles.

En ting de aldri markerer er glassdører. De ser jeg IKKE. RiMi her i Ringebu satte opp sånne glassdører forran disken med pålegg å middagsretter å diverse, for noen år siden. Og det første jeg gjorde når de kom på plass, var å kolidere rett i ei dør som ikke var lukket av en annen kunde, så jeg har en klump i halsen hvergang jeg går ved disse diskene, for jeg må jo ha middag å pålegg jeg å for å leve. Jeg ble skikkelig svimmel, så jeg handlet fort de varer jeg trengte å så betalte. men når jeg kom ut så måtte jeg bare sette meg ned på en benk å holde hendene over hodet en stund. Grøsser over dette den dag i dag. Dette løses enkelt ved å sette en eller to gule teipstriper på glassdørene, så ser jeg de. men de må være slik at jeg lett ser de. Gangfeltene er ikke market for jeg ser ikke disse sebrastripene som er der. Det ble lagt inn brosten i to forskjellige farger som markerer et gangfelt uten hvit mailng. nå er disse fargene utvasket så de er like etter det jeg kan se. hadde det vært hvit reflekterene maling som det vær før så hadde jeg sett de. kantene i sentrum er altfor høye, serlig den ved dnb å apoteket. Der har jeg stått nesten i spagat når det var vinter j, og det gjorde skikkelig vondt. Dette er eksempler på manglende prosektering å tillrettelegging av uteområder her i RIngebu Kommune.

Så jeg lurer til slutt, Stopper Norge på grunn av tilretteleging av bygg å uteområder bare for at syklister, funksjonshemmede å barnevognbrukere skal ha en lettere hverdag?

Husk!! Det er diskriminering å ikke tillrettelegge for alle!!

Skriv gjerne i kommentarfeltet hvis du mener noe i denne saken eller legg til noe du synes mangler i denne artikkelen.

Ingen kommentarer: