fredag 2. desember 2011

Noen nyttige facebook å nettvett tips.

I det siste har jeg opplevd en del orolig aktivitet på facebook veggen min der folk skriver at facebookprofilen deres har vært vist 100 ganger eller mer og etterpå kommer det mere tekst å en krympet link. Akkuratt denne linken fører deg til svindlere som tar over facebook kontoen din. jeg har heldigvis klart å ikke klikke på denne linken heldigvis. men jeg skjønte det når det kom statusbeskjeder med varsel fra andre venner om at jeg ikke skulle klikke på linken. For noen dager siden delte jeg ut samme statusvarsen om den teksten og la til en kommentar at jeg har sett mange mine venner har lagt ut linken på sin profil. jeg skrev også at venner kommer til å bli blokkert for en liten periode. hvis jeg så samme status igjen. Da ble det stille i noen dager inntil i dag da samme status kom på flere venner av meg. Så jeg ble nødt til å delle samme advarsel på nytt å en liten kommentar med nesten samme budskap som sist.

 

Men så tenkte jeg at jeg skulle lage et innlegg her på bloggen der jeg tar for meg noen tips om nettsikkerhet når det gjelder facebook og twitter. og eller her på det store internettet. Tenk to ganger eller mer før du klikker på en link etter en tekst du finnes er fin.  Vær varsom når du klikker på krympede linker.  er det en datafil du må klikke på, så bruk antivirus-programmet ditt, for det har en mulighet til å sjekke filen for virus før du klikker på den. Som regel har antivirus-programmet ditt et “link-scanner” funksjon der den sjekkes automatisk, eller at man legger adressen in i linkscanneren for å få den sjekket. Vil du sjekke bildefiler så gjøres det på samme måte som med filer altså bruke antivirusprogrammet ditt. flere verktøy du kan bruke på nett finnes her.

Jeg er redd for at facebook profilen min skal komme i gale hender og har dermed installert denne på facebook profilen min. Klarer du å legge inn spill og andre apps på facebook profilen din så klarer du å legge inn denne virus scanneren som sjekker facebook profilen din for virus å virusmeldinger. Scanneren har funnet mange meldiger hos meg. så den er verdt å prøve ut. Smilefjes

 

På twitter har jeg fått mange lignende statuser. samme regler gjelder der også. en kom i dag. så det er best å være varsom der også får jeg er redd for twitterkontoen min også.

Enda en melding tikket inn like før jeg skulle blogge om temaet. da var det skype’s sms tjeneste som spydde ut en lignende tekst på engelsk. brukeren ble rapportert in til skype og blokkert.

Har du flere tips så skriv til meg i kommentarfeltet bruk #royssblogg på twitter. eller send direktemelding til @roybjo på twitter.

Og til deg!! Ta å del dette innlegget på dine sosiale media, så flere lærer om nettsikkerhet. TAKK!!!

1 kommentar:

Roy's blogg sa...

Glemte å skrive det at det som er det beste på facebook er å bytte passord når man er i tvil. et lite ekstra tips fra meg :-)